Blogi

Aika ja tarve rikkakasvien torjunnalle on nyt!

31.05.2022

Kevään ja kesän ollessa reippaasti myöhässä siirtyi myös kevään rikkakasvitorjunta lähemmäs kesäkuuta. Lämpenevän sään ja sateiden myötä rikkakasvit tekevät nyt voimakasta kasvua ja kenttiä ajatellen myös ei toivotuille alueille.

Kenttäkierroksilla olemme havainneet, että erityisesti talvituhoja kokeneilla kentillä on suuri tarve rikkakasviruiskutuksille. Laajojen jääpoltetuhojen sekä kevään heikon kasvun myötä rikkakasveille on jäänyt runsaasti tilaa kasvaa ja vallata alueita väyliltä, viheriöympäryksistä sekä lyöntipaikoilta. Viime vuoden helteet tuovat mukaan oman vaikutuksensa; kuivuudesta kärsineille alueille pääsi jo viime vuonna perustumaan rikkakasveja, jotka nyt valtaavat lisää alaa.

Kasvun alkuvaiheessa pihatatar maastoutuu hyvin heinän sekaan, mutta muuttaa muotoaan kauden edetessä.

Rikkakasvien torjunta-aineilla saadaan paras torjuntateho, kun rikkakasvit ovat vielä nuoria ja hyvässä kasvussa. Tämä pätee erityisesti rikkoihin, jotka muuttuvat myöhemmin puiseviksi ja lehtiala pienentyy, kuten esimerkiksi tatareilla. Alkukaudesta tehty torjunta myös auttaa viherpeittävyyden nopeampaan saavuttamiseen, kun heinillä ei ole kilpailua rikkakasvien kanssa.

Kylvöihin suhteutettuna rikkakasvin torjunta kannattaa tehdä aina ennen taimettumista, jotta taimettuva heinä ei koe vioitusta. Mikäli kylvökset ovat jo itämis- tai taimettumisvaiheessa tulisi odottaa rikkakasvien torjunnan kanssa siihen asti, että uudet taimet ovat saavuttaneet leikkuukorkeuden ja saaneet muutaman leikkuun. Leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan tarkoitetut valmisteet voivat aiheuttaa nuorille kasveille fytotoksisuus oireita. Rikkakasvientorjunta-aineen sekä lannoitteen tankkisekoitus voi pahentaa viotusriskiä nuorille kasveille, joten riskien minimoimiseksi vältä tankkiseosta.

Hyvä vaihtoehto isompien alojen ruiskuttamiselle on pistekäsittely, jolla saadaan hallittua paikkakohtaisia rikkakasviesiintymiä. Pistekäsittelyä voi tehdä ruiskulla tai reppuruiskulla riippuen kuinka täsmällistä tulosta haetaan.

Yleisimmät rikkakasvit golf- ja urheilukentillä

Voikukka

Helposti tunnistettavissa sekä torjuttavissa. Torjunta tulisi ajoittaa mahdollisuuksien mukaan ennen kuin voikukka ehtii tehdä kukkavarren. Torjuntateho voikukkaa vastaan tosin on hyvä läpi kauden sillä lehdet ovat kookkaita läpi kauden ja uusia voikukkia syntyy jatkuvasti.

Voikukka kukkii sitkeästi väylällä.

Pihatatar

Tatarit ovat alkuun vaikeammin tunnistettavia ja naamioituvat helposti nurmikon sekaan. Kesän edetessä tatareiden kasvutapa muuttuu maanmyötäisesti rönsyileväksi ja varsi muuttuu puumaiseksi. Tatarin vanhetessa lehtipinta-ala pienentyy olennaisesti ja torjunnan vaikutus pienenee. Tatari pärjää kasvutavan vuoksi hyvin matalissa leikkuukorkeuksissa väylillä ja viheriöympäryksissä. Tatarit ovat myös hyvin kuivan ja märän kestäviä, jolloin ne pärjäävät heinäkasveja paremmin hyvin kuivissa tai märissä kasvupaikoissa.

Pihatatar valtaa nopeasti tilaa, kun heinän kasvu on heikkoa.

Ratamo

Ratamo on hyvin yleinen kiveyksien ja polkujen reunoissa sekä ne usein runsastuvat alueilla joihin tulee runsaasti divotteja. Ratamon lehdet peittävät tehokkaasti ympäröivän alueen ja näin yksittäinen kasvi valtaa nopeasti kohtuullisen ison alueen. Myös ratamo muuttuu kasvukauden myötä kestävämmäksi torjunta-aineita kohtaan, joten aikainen ruiskutus on merkittävä etu torjunnassa.

Ratamo perustuu nopeasti aukkokohtiin.

Näitä kolmea rikkakasvia havaitaan alhaisissakin leikkuukorkeuksissa. Leikkuukorkeuden kasvaessa rikkakasvien lajikirjo kasvaa ja torjuttavan lajin tunnistus on tärkeää oikean valmisteen valitsemiseksi.

Ariane S, Starane XL ja Tomahawk toimivat kaikki erinomaisella teholla myös apilaan.

Torjunta-aineisiin liittyy usein monia käytön rajoituksia sekä käytössä huomioitavia asioista. Ajantasaiset tiedot valmisteista löydät aina Kemidigi-palvelusta. Pohjavesirajoitukset, käyttöajanrajoitukset sekä käyttömäärät löydät aina tuotteen rekisteröintitiedoista. Rikkakasvintorjunta-aineiden ostoa sekä käyttöä varten tarvitsset kasvinsuojeluainetutkinnon. Varmistathan, että tutkintosi on voimassa, tutkinnon uusit nopeasti ja kätevästi palvelussamme: Viljelijän Berner Kasvinsuojeluainetutkinto

Saila Innanen

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

0400 473 133

Saila toimii ammattinurmikot tiimissä myyntipäällikkönä sekä tuotepäälikkönä. Sailalla on useiden vuosien kokemus golf-kentänhoidosta. Koulutukseltaan Maa- ja Metsätieteiden Maisteri Maaperä- ja ympäristötieteestä.

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.