Blogi

Ennakoi talvituhot

28.02.2022

Talvi alkaa olla lopuillaan ainakin eteläisimmässä Suomessa ja pitkänajan sääennusteita seuraavat ovatkin jo saattaneet huomata, että mahdollisesti lämpimämpiä kelejä on jo tuloillaan seuraavan muutaman viikon aikana.

Erityisesti eteläisellä rannikkoseudulla on suuri riski jääpoltteen aiheuttamiin talvituhoihin. Useilla kentillä on muodostunut talven vaihtelevien lämpötilojen johdosta jäätä, joka aiheuttaa hapen puutteen ja mahdollisen kasvin kuoleman. Viimeisen muutaman viikon aikana monilla kentillä on tullut hajuja jään alta, joka on indikaatio hapettomasta tilasta. Pääset lukemaan edellistä blogia, jossa aiheesta enemmän tästä linkistä.

Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa jäätä ei ole havaittu ongelmaksi asti ollenkaan. Sen sijaan pitkään jatkunut talvi sekä paksu lumipeite voi lisätä lumihomeen riskiä. Syvä routa ja pakkasen puolella pysyvät lämpötilat ehkäisevät taudin syntymistä, mutta riski kohoaa kun lumipeitteet alkavat sulaa ja kosteus lumen ja nurmen välissä kohoaa. Lumihome voi kehittyä hyvin nopeastikin, kun olosuhteet ovat suotuisat. Tämän vuoksi tilannetta kannattaa alkaa tarkkailla viimeistään maaliskuun aikana.

Nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu kevään töiden osalta ja mahdollisten talvituhojen korjaamiseksi. Kevään töiden suunnittelu olisi hyvä aloittaa sillä, että pyrkii selvittämään viheriöiden nykytilan mahdollisimman hyvin tekemällä visuaalisia tarkastuksia kattavasti useammalta viheriöltä ja muutamasta eri kohdasta kultakin viheriöltä.

Näytepalojen avulla saadaan hyvää tietoa vallitsevasta tilanteesta. Nyt olisi hyvä aika ottaa muutamia koepaloja viheriöiltä ja seurata niiden kehitystä. Näistä koepaloista saa hyvää indikaatiotietoa heinän tilasta riippumatta siitä johtuuko mahdolliset tulevat haasteet jäästä vai kasvitaudeista. Mikäli haluat selvittää jääpoltteen aiheuttamat vahingot aseta näytepala sisälle lämpimään ja valoisaan paikkaan ja huolehdi kosteuden riittävyydestä. Seuraamalla näytepalaa voidaan havaita vaurioiden laajuus ja selvittää onko kasvi yleensäkään hengissä. Vaikka etenkin Etelä-Suomessa suurimmat talven aiheuttamat ongelmat luultavasti liittyvät jään aiheuttamiin ongelmiin, olisi syytä tehdä myös yhdelle koepalalle ns. ”minigrippussi- testi”, joka kertoo myös mahdollisen kasvitautien esiintymisen kasvustossa. Tämä testi on tärkeää suorittaa etenkin pohjoisemmassa suomessa, jossa jäätä ei ole muodostunut, mutta lumipeite on paksu ja viheriöt ovat olleet pitkään lumen alla. Minigrip- testin teet laittamalla yhden koepalan minigrippussiin ja sulkemalla sen huolellisesti. Tämä pala olisi hyvä säilyttää viileässä paikassa, jossa koepalan lämpötila saataisiin pidettyä 2-15 asteen lämpötilassa. Halutessaan pussin voi laittaa esimerkiksi jääkaappiin. Mitä viileämmässä palaa pidetään sen hitaammin kasvitauti kehittyy. Alla olevasta linkistä näet havainnollistavan videon taudin kehityksestä minigrippusissa.

Kasvitautitesti- video

Yllä mainittujen testien avulla on huomattavasti helpompi ruveta suunnittelemaan tulevan kevään tarvittavia hoidollisia toimenpiteitä, joilla kenttä saataisiin hyvään kuntoon mahdollisimman pian. Esimerkkinä kentät, joilla kylänurmikka aiheuttaa useana keväänä sen tilanteen, että hyviä pelipintoja joudutaan odottelemaan siihen saakka, kunnes kylänurmikan oma siemenpankki herää ja viheriö saadaan kasvamaan umpeen. Näissä tapauksissa voisi harkita aggressiivisempia toimia esim. rönsyröllin lisäämiseksi viheriöillä. Otollinen hetki näille toimille voi hyvinkin olla tuleva kevät, jos viheriöillä on paljon kuollutta pinta-alaa ja raskaita hoitotoimia joudutaan joka tapauksessa tekemään, jotta pelipinnat saataisiin kuntoon. Jos merkittäviä talvituhoja on odotettavissa, olisi tässä kohtaa hyvä tilanne keskustella kenttäyhtiön johdon kanssa myös mahdollisesta viheriön heinälaadun vaihdosta heinälaatuun, joka kestää talvenaiheuttamia ongelmia paremmin.

Tilanne arvion lisäksi nyt olisi hyvä hetki varmistaa keväällä tarvittavan kaluston kunto. Tarkistaa esimerkiksi, että kylvökone on toimintakunnossa ja valittuun kylvötapaan sopiva. Kylvötapaa voi olla kylläkin vielä vaikea arvioida saatikka päättää tässä kohtaa, kun talvituhojen laajuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Kevään kylvöjen yhteydessä on varmasti tarvetta myös ilmastamiselle, joten olisi hyvä myös varmistaa, että talvella mahdollisesti jäiden rikkomiseen käytetyt ilmastuskoneet ovat myös edelleen käyttökuntoisia. Myös tarvittavat ilmastuspiikit- ja holkit kannattaa hankkia hyvissä ajoin.

Tarvittavat materiaalit, kuten siemenet, harsot ja muut paikkokylvöihin tarvittavat materiaalit olisi hyvä hankkia nyt viimeistään, jos niitä ei ole jo ennakkotilauksessa hankkinut. Siementen saatavuuksissa on edelleen haasteita, joten suosittelemme reagoimaan mahdollisimman pian. Arvioimme myös, että harsoja tullaan käyttämään tänä keväänä tavanomaista enemmän ja niidenkin riittävyys on rajallista. Mittavat talvituhot vaikkutavat myös lannoitussuunnitelmaan etenkin kevään ja alku kesän osalta. Ole rohkeasti meihin yhteydessä niin muutetaan suunnitelmia yhdessä tilanteeseen sopivaksi.

Varautumalla ”worst-case scenarioon” voi tänä keväänä hyvinkin olla tarvetta varsinkin eteläisessä Suomessa ja toimimalla niin, ei lähde kevääseen ainakaan liian kevyesti valmistautuneena.

Alla vielä listattuna STERF:in artikkeleita talvituhoista, niihin varautumisesta ja uuden korjaavan viherpeitteen saavuttamisesta. STERF:in tutkimuksista löytyy myös paljon tietoa meidän olosuhteissamme toimivista ja meidän talveamme parhaiten kestävistä heinälajeista. Nämä tutkimukset toimivat hyvänä tukena valittaessa uusia heinälajeja, jotka sopivat juuri meidän olosuhteisiimme. Näitä tutkimuksia voi myös hyvin käyttää tukena ja työkaluna esitellessä mahdollista heinälajin vaihtoprojektia yhtiön johdolle, hallitukselle tai esimerkiksi osakkaille.

Tarvittaessa me Bernerin asiantuntijat autamme mielellämme tässäkin asiassa antamalla neuvomalla ja ohjeistamalla kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan.

Kasper Mäkelä

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

044 281 8400

Kasper toimii ammattinurmikot-tiimissä myyntipäällikkönä ja on kokenut golfkenttämestari, joka on toiminut erilaisissa golfkentänhoidon tehtävissä 12 vuoden ajan. Koulutuksen hän on saanut Lepaalla suorittaen Golfkentänhoitajan ja Golfkenttämestarin tutkinnot. Ennen Bernerille siirtymistään Kasper toimi Tuusulan Golfklubin kenttämestarina.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Harsot

Tarvikkeet

Harsot

Agrisoft-reunavahvistetut harsot

Luminary-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

Luminary-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

Hicure

Biostimulantit

Hicure

Tehokas aminohappo kasvin stressitilanteisiin

Kemigreen Start-neste

Lannoitteet

Kemigreen Start-neste

Nestemäinen starttilannoite käytettäväksi varhain keväällä

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.