Blogi

Rönsyröllien koetoiminta 2021

11.08.2021

Rönsyröllien koetoiminta päästiin vihdoin aloittamaan 2.8 Vihdissä Hill’s by GoGolf puttiviheriöllä. Kylvöt viivästyivät kesän hellejakson ulottuessa lähes heinäkuun loppuun asti. Liian kuumassa ja kuivassa tilanteessa kylvöjen onnistuminen olisi ollut todennäköisesti heikkoa, joten katsoimme parhaaksi odottaa parempia olosuhteita.

Koetoiminta perustettiin puttiviheriölle, josta pinnat oli aikaisemmin kesällä kuorittu pois. Kylvöjen viivästyminen antoi hyvin aikaa sheipata pinnan muodot viheriöllä paremmiksi. Koko viheriön pinta-ala on noin 1300 m2, jonka sisälle määritettiin kolme koeruutua. Koeruutujen koko on 3 x 10 metriä. Koeruudut merkittiin selkeästi tupsuilla ja ruudut on helppo jakaa kahteen osaan eri lannoituskäsittelyitä varten.

Koetoiminta viheriö ennen kylvöä. Koeruudut sijoitettiin kuvassa takareunaan.

Tällä kertaa kylvimme rinnakkain CY2, Luminary sekä 007 rönsyröllilajikkeet. Koeruutujen ulkopuolelle jäävä alue puolestaan kylvettiin Luminary ja 007 sekoituksella. Koeruutujen kylvömäärä oli 70 kg/ha ja ympäröivän alueen 55 kg/ha. Tästä saamme hyvän vertailukohdan kylvömäärän vaikutuksesta.

Kylvettävinä lajikkeina Luminary, 007 ja CY2

Viheriön kosteus oli ennen kylvötöiden aloitusta 13.4 % ja pH 5.75. Maan lämpötila oli 21.1 C°-astetta. Ennen kylvöä aluelle levitettiin rakeista nurmikkokalkkia 180 kg/ha, Greencare Extra 225 kg/ha sekä Greencare 8 250 kg/ha, jotka sekoitettiin kevyesti pintaan ja kasteltiin. Alkulannoituksessa annettiin yhteensä typpeä noin 25 kg, 6,5 kg fosforia ja 35 kiloa kaliumia. Lisäksi kalkituksesta saatiin kalkkia ja lannoitteista kattava hivenravinnelisäys. Viheriön etuosaan (ei koeruutuihin) oli lisäksi ruiskutettu kostutusaine Qualibraa 20 l/ha.

Kylvöt valmiina. Vasemmalla 007, keskellä Luminary ja oikealla CY2. Muu alue kylvettiin 007/Luminary-seoksena.

Tällä kertaa haluamme koetoiminnasta erityisesti katsoa paitsi lajikkeiden ja sekoituksen välisiä eroja, mutta myös eri lannoitustasoja. Alueella testataan myös Haifan ja Indigrown viheriölannoitteita. Koetoiminta tulee jatkumaan ensi vuoteen, joten saamme myös hyvää tietoa talvenkestävyydestä.

Viikko kylvöstä

Hyvien olosuhteiden odottaminen palkittiin ja viikko kylvöstä on itäminen ja taimettuminen lähtenyt hyvään vauhtiin. Kylvön jälkeen 4.-6.8 oli hyvin kylmiä öitä, jolloin lämpötila tippui alle viiteen asteeseen. Tämän vuoksi ensimmäisellä viikolla ei juurikaan noussut piippoja pintaan. Kylvöä seuranneena viikonloppuna lämpötilat lähti nousuun ja yölämpötilatkin pysytteli selvästi kymmenen asteen yläpuolella ja lämpösummaa kertyi mukavasti. Viikon kertymä lämpösummaan oli 123 C°. Aluetta sadetetaan tarpeen mukaan ja alku taipaleella tehdään useampi lyhyt sadetus vuorokaudessa. Näin varmistetaan sopiva jatkuva kosteus, jota siemen tarvitsee itämis- ja taimettumisvaiheessa.

Viikko kylvöstä. Kertynyt lämpösumma kylvöstä viikossa 123 C°.

Suuri kiitos koetoiminnan perustamisessa auttaneille; Tomi Laaksonen, Mikke Merinen ja Petter Sjöblom. Tulemme seuraamaan koealueen kehitystä blogissa sekä Facebook sivuillamme.

Saila Innanen

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

0400 473 133

Saila toimii ammattinurmikot tiimissä myyntipäällikkönä sekä tuotepäälikkönä. Sailalla on useiden vuosien kokemus golf-kentänhoidosta. Koulutukseltaan Maa- ja Metsätieteiden Maisteri Maaperä- ja ympäristötieteestä.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

007-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

007-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

Luminary-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

Luminary-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

CY2-rönsyrölli

Siemenlajikkeet

CY2-rönsyrölli

Rönsyrölli (Agrostis Stolonifera)

GreenCare Extra

Lannoitteet

GreenCare Extra

Pienirakeinen kalsium-, magnesium- ja hivenravinnelannoite kaikille viheralueille.

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.