Blogi

Integroitu kasvinsuojelu on avain asemassa syksyllä

16.08.2022

Kesä ei ole vielä ohi, mutta lumihomeen torjuntaa kannattaa aloittaa miettimään hyvissä ajoin. Yökaste on ollut runsasta jo useamman viikon, ja tautia on havaittu jo läpi maan.

Taistelu lumihometta, sekä muita tauteja, vastaan ei tarkoita ainoastaan fungisidi-purkkiin tarttumista, vaan monilla muilla kentänhoidollisilla tavoilla pystytään vaikuttamaan tautipaineeseen. Integroidulla kasvinsuojelulla pyritään vaikuttamaan kasvin hyvinvointiin, vähentämään taudin riskiä sekä tähdätään kasvinsuojeluaineiden kestävään ja ympäristöystävälliseen käyttöön.

Kosteuden kontrollointi

Kosteus on kaikkien sienitautien elinehto, ilman riittävää kosteutta sienitauti ei pysty kasvamaan ja lisääntymään. Tämän vuoksi kosteuden kontrollointi on avainasemassa tautitorjunnassa. Yli 10 tunnin jatkuva kosteus lehdellä antaa taudinaiheuttajalle hyvät lähtökohdat kehittyä. Yökasteen yltyessä kovaksi on hyvä ottaa kasteenpoisto osaksi aamun työtehtäviä. Kasteenpoisto väyliltä ja viheriöiltä miellyttää myös aamupelaajia. Väyliltä kasteenpoisto voi tuntua liioittelulta, mutta on hyvä muistaa, että esimerkiksi lumihomeen itiöt leviävät ilmavirran, kenkien sekä koneiden välityksellä, jolloin väylien tautipaineen vähentäminen välittyy suoraan myös viheriöiden tautipaineeseen. Varsinkin vielä näin elokuun helteillä yölliset kastelut pyörivät säännöllisesti. Tautipainetta pienentääksesi olisi hyvä välillä muistaa vaihtaa kastelujärjestystä sekä kestoa, jotta aina se sama viheriö ei ole pisimpään kosteana.

Kasvitauti aktivoituu hyvin nopeasti ja visuaalisten oireiden ilmestyttyä tauti on jo edennyt pitkälle.

Ravinteet

Ravinteiden merkityksestä tautipaineeseen on hyvin paljon tehty tutkimusta ja huolimatta muutamista päälinjoista ei ole voitu vetää universaalia sääntöä, kuinka paljon mitäkin ravinnetta tulisi olla kasville saatavilla. Vaihtelevat olosuhteet ja paikka kohtaiset tekijät aiheuttavat vaihtelua jo kentän sisälläkin. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että kasville on saatavilla kaikkia ravinteita aina kasvun loppumiseen saakka.

 Yhdellä ravinteella on selkeä yhteys kasvitautien puhkeamiseen syksyllä; typpi. Syksyä kohti mennessä tulisikin välttää suuria typpimääriä kerralla annettuna, jotta ei synny liian runsasta ja mehevää kasvua. Kun typen suureen määrään lisätään vähentyvä valo, saadaan usein aikaiseksi vielä hurjaa pituuskasvua soluseinien paksuuden kustannuksella. Mitä ohuemmat soluseinät, sitä helpommin patogeeni pääsee tunkeutumaan kasviin aiheuttamaan tuhoa. Talvea kohti mennessä typen muodot kannattaa vaihtaa ammoniumtyppeen sekä aminohappoihin, jotka ovat helposti kasvin käytettävissä ja typen määrä pystytään pitämään pienenä. Lisäksi sulfaattipohjaisilla lannoitteilla (ammoniumsulfaatti, rautasulfaatti ja magnesiumsulfaatti) pystytään vaikuttamaan pinnan pH-tasoon laskevasti, joka laskee tautipainetta. Hicure aminohappovalmiste on osoittautunut erittäin hyväksi tuotteeksi myöhään syksyllä, sillä se ei puske kasvia kasvuun, vaan auttaa kasvia vastustamaan syksyn välttämättömiä ympäristön stressitekijöitä kuten vähentynyttä valon määrää sekä lämpötilavaihteluita.

Kasvunsääde

Primo Maxx käyttöä on hyvä jatkaa kasvukauden loppuun saakka. Kasvunsääteellä pystytään hillitsemään kasvin pituuskasvua, jota syntyy, kun valon määrä alkaa olla rajoittunut. Valon määrän vähentyessä myös eri lajien ja lajikkeiden väliset päivittäiset erot kasvussa tulee selkeämmin näkyviin Primo Maxxilla pystytään tasaamaan eroja ja pitämään pinta tasaisempana. Lisäksi kasvunsääteen käytöllä saadaan pidempi vaikutusaika kasvinsuojeluaineille, erityisesti kontaktisille, kun leikkuujätteen mukana poistuu vähemmän tehoainetta.

Mekaaniset toimenpiteet

Stressaantunut kasvi on aina paljon alttiimpi kasvitaudille. Jokainen mekaaninen toimenpide jyräyksestä syväilmastukseen on stressitekijä kasville. Isommat mekaaniset toimenpiteet tulisikin ajoittaa mahdollisuuksien mukaan ajankohtiin, jolloin kasvilla on hyvät olosuhteet toipua stressistä.

Kasvinsuojeluaineet

Syksyn kasvinsuojelua miettiessä on hyvin tärkeää tietää, milloin on kullekin valmisteelle oikea käyttöajankohta. Kasvinsuojeluaineet voidaan karkeasti jakaa systeemisiin ja kontaktisiin; systeemiset aineet kulkeutuvat kasviin sisälle lehtien kautta ja vaativat kasvin aineenvaihdunnan aktiivisuutta, kontaktiset taas kiinnittyvät lehden pinnalle. Toinen asia, josta on hyvä pitää huolta, on riittävä kierto eri tehoaineluokkien sekä tehoaineiden välillä, jotta resistenssiä ei pääse muodostumaan. Kolmantena asiana on varmistaa mahdollisimman onnistunut ruiskutus; huolehdi, että ruisku on kunnossa ja ruiskutuskeli sopiva.

Systeemisille valmisteille sopiva käyttölämpötila on noin +8 C°-astetta ja sen yläpuolella. Tähän luokkaan voidaan lukea Heritage, Ascernity sekä MinorUse-luvalliset valmisteet. Tänä vuonna rekisteröity Ascernity tuo tarpeellisen uuden tehoaineen systeemisiin valmisteisiin ja se soveltuu erittäin hyvin käytettäväksi ennen kontaktisiin valmisteisiin siirtymistä. Systeemisen ja kontaktisen tehoaineen yhdistelmä Instrata Elite taas on erinomainen valmiste, kun lämpötilat laskevat jo alhaiseksi, mutta kasvu jatkuu. Instrata Elitelle sopivat käyttölämpötilat liikkuvat +8 – +5 C°-asteen välillä. Instrata Eliten systeeminen tehoaine taistelee tehokkaasti aktiivista tautia vastaan ja kontaktinen antaa pitkäaikaista suojaa. Täysin kontaktisen Medallion TL:n käyttöä suositellaan tähtäämään siihen ajankohtaan, kun lämpötila tippuu alle + 5 C°-asteeseen ja kasvu on käytännössä pysähtynyt tai lopuillaan.

Lumihometta vastaan ruiskutettaessa on tärkeää tehdä ruiskutus lehtiruiskutuksena. Ruiskutuksen tulisi kohdistua ajankohtaan, kun lehti on mahdollisimman kuiva ja sää tuuleton tasaisen ja kattavan lopputuloksen saamiseksi. Säätyypin muutokset lämpimästä ja kuivasta viileämpään ja kosteaan nostaa aina taudin puhkeamisriskiä. Sää ennusteita kannattaa siis seurata tarkasti ja tunnistaa riskin paikat. Ennakoiva torjunta on aina tehokkaampi, kuin ruiskutus, joka tehdään taudin edettyä pitkälle.

Tärkeintä on tarkkailla pelialueita tautien varalta. Tarkkailemalla säännöllisesti pystytään havaitsemaan taudinalut aikaisemmin ja ryhtymään torjuntatoimiin ajoissa. Lisäksi tautien esiintymisestä on hyvä pitää kirjaa; mitä, missä ja milloin. Näitä tietoja, kun vielä täydennetään edellisten päivien tai viikon sääolosuhteilla tai toimenpiteillä, jotka ovat voineet vaikuttaa taudin puhkeamiseen, saadaan kerättyä erittäin tärkeää paikallista tietoa, josta on varmasti hyötyä, kun vastaava tilanne tulee uudestaan eteen. Näin usein myös löytyy niin sanottu indikaattorialueita, jotka ovat aina ensimmäisenä taudin kourissa.

Asiantuntija apua kasvinsuojelu asioissa saat Bernerin Ammattinurmikkotiimiltä.

Saila Innanen

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

0400 473 133

Saila toimii ammattinurmikot tiimissä myyntipäällikkönä sekä tuotepäälikkönä. Sailalla on useiden vuosien kokemus golf-kentänhoidosta. Koulutukseltaan Maa- ja Metsätieteiden Maisteri Maaperä- ja ympäristötieteestä.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Hicure

Biostimulantit

Hicure

Tehokas aminohappo kasvin stressitilanteisiin

Ascernity

Kasvinsuojeluaineet

Ascernity

Kahden tehoaineen yhdistelmä tehokkaaseen tautitorjuntaan

Instrata Elite

Kasvinsuojeluaineet

Instrata Elite

Kahden tehoaineen yhdistelmä tehokkaaseen tautitorjuntaan

Primo Maxx® II

Kasvinsuojeluaineet

Primo Maxx® II

Kasvunsääde golf- ja urheilunurmikoille

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.