Blogi

Wind Protect tuuli­kuivumista vastaan

11.03.2021

Tuulikuivuminen

Kevät on aikaa, jolloin tuulikuivuminen voi yllättää hyvinkin talvehtineen nurmikon. Kasvin tuulikuivuminen tapahtuu, kun tuuli ja alhainen ilmankosteus aiheuttaa kasvissa nestetasapainon heikentymistä. Voimakas auringonpaiste tehostaa tuulikuivumista entisestään. Hyvin alhainen ilman kosteus pystyy korkean potentiaali gradientin vuoksi riistämään vettä kasvin lehtien solukoista, minkä seurauksena kasvupisteen, juurien ja lehtien vesipitoisuus laskee ja kasvin aineenvaihdunta pysähtyy. Tuulikuivuminen havaitaan usein nurmikon muuttuessa äkillisesti rusehtavaksi. Aikaisin keväällä maa on vielä osittain jäässä ja kylmää. Lisäksi juuristo ei pysty vielä ottamaan vettä tehokkaasti, vaikka sitä olisikin saatavilla. Tämän vuoksi tuulikuivuminen saattaa tapahtua hyvin nopeasti, jo päivässä tai kahdessa.

Maan ollessa roudassa ja päällä ei ole suojaavaa lumikerrosta, on tuulikuivumisen riski keväällä mahdollinen

Uutena tuotteena tuomme nyt markkinoille Wind Protect-nimisen tuotteen. Tuote suojaa nurmikoita tuulikuivumista vastaan. Wind Protect tekee lehdille kirkkaan ja läpinäkyvän kalvon, joka estää vesimolekyylien läpipääsyä mutta samalla kuitenkin päästää happea ja hiilidioksidia läpi. Tuote on toimintaperiaatteeltaan hyvin samankaltainen kuin Elastiq, joka poistui valikoimistamme muutamia vuosia sitten. Lue lisää uutuustuotteesta tuotteesta tästä.

Muita soveltuvia tuotteita, joilla voidaan vähentää tuulikuivumisen riskiä, on Superseeker ja Ryder. Super Seeker on ollut markkinoilla jo pitkään ja sillä on huomattu olevan positiivinen vaikutus tuulikuivumista vastaan. Ryder on pigmentti, joka tehostaa kasvin yhteyttämistä. Lisäksi Ryder toimii kuin aurinkorasva ja suojaa kasvia hyvin haitallisen korkealta säteilyltä. Ryderillä ja Super Seekkerillä on myös maan pintakerrosta lämmittävä vaikutus sillä ne imevät auringon lämpöenergiaa. Liian aikaisin väriainetta ei tosin kannata käyttää sillä se voi entisestään korostaa vuorokauden aikaisia lämpötilaeroja, joten harkintaa käyttöajankohtiin tarvitaan.

Tuulikuivumista voi ehkäistä tehokkaasti harsoilla. Harson avulla kasvuolosuhteet parantuvat, kun kosteus ja lämpö kerääntyy harson alle. Harsojen käytössä on muistettava, että kasvi saattaa lähteä nopeasti myös kasvamaan harson alla ja sienitautien riski myös kasvaa. Tilannetta on siis tarkkailtava ja harsojen poistoa ei kannata tehdä kerralla, jos luvassa on vielä lämpötilojen suurta heittelyä. Harsojumppaa siis suositellaan, jotta kasvi ei harsojen poiston jälkeen koe suurta olosuhdemuutosta ja ota takapakkia.

Kostutusaineilla maan kosteus hallintaan

Suosittelemme tekemään ensimmäisen ruiskutuksen heti kun se vain on mahdollista kastella syvälle maahan ruiskutuksen yhteydessä. Qualibra-kostutusaineella on saatu erittäin hyviä tuloksia jo useita vuosia ja säännöllisellä käytöllä pystytään ehkäisemään ongelmia tehokkaasti. Kostutusaineen polymeerit sitovat kosteutta maahan ja pitävät sen kasville saatavissa. Penetrantti vastaavasti vähentää pintajännitystä ja vesi pääsee imeytymään kasvualustaan ja liikkumaan profiilissa. Maan kosteudella on myös tärkeä merkitys maan kemiallisille reaktioille sekä maan mikrobiaktiivisuuden ylläpitäjänä, joten sopivalla kosteudella saadaan myös lannoituksista parempi hyötysuhde. Kylvöjen yhteydessä tehdyllä Qualibra ruiskutuksella on myös saatu merkittävästi nostettua kylvön onnistumisprosenttia ja kokeissa ei nähty minkäänlaisia viitteitä fytotoksisuudesta uusissa taimissa.

Kevät on kentillä kriittistä aikaa, jolloin kentän ja sääolojen tarkkailu on erittäin merkityksellistä. Monet toimenpiteet ajoittuvat kullakin kentällä hyvin eri ajankohtiin, koska paikallisesti mikroilmastot vaikuttavat kevään etenemiseen hyvin paljon. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä kevättalveen, pelikausi on edessä taas nopeasti.

Saila Innanen

Myyntipäällikkö Golf- ja Urheilukentät

0400 473 133

Saila toimii ammattinurmikot tiimissä myyntipäällikkönä sekä tuotepäälikkönä. Sailalla on useiden vuosien kokemus golf-kentänhoidosta. Koulutukseltaan Maa- ja Metsätieteiden Maisteri Maaperä- ja ympäristötieteestä.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Wind Protect

Tarvikkeet

Wind Protect

Tuote tuulikuivumisen vähentämiseen

Super Seeker

Väriaineet

Super Seeker

Väriaine lisäämään lämpöenergian vaikutusta

Ryder-pigmentti

Väriaineet

Ryder-pigmentti

Vihreä pigmentti ruiskutuksiin

Qualibra

Kostutusaineet

Qualibra

Laadukas kostutusaine, jossa yhdistyy polymeeri ja penetrantti

Haluaisitko lisätietoja?

Jätä meille puhelinnumerosi, niin olemme yhteydessä teihin pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.